UV-C svetloba je že več kot 100 let znana dezinfekcijska metoda, za uveljavljeno prakso pa velja od sredine 20. stoletja. Uporablja se predvsem v bolnicah, sanitarijah in sterilnih delovnih prostorih. Vse pogosteje pa se uporablja tudi pri čiščenju pitne in odpadne vode, dezinfekciji zraka in prostorov ter v prehrambeni in kozmetični industriji.

V zadnjih letih se je uporabnost UV-C dezinfekcijskih sistemov preselila iz bolnišnic na poslovne in stanovanjske prostore, ki potrebujejo občasno učinkovito dezinfekcijo.  

kako deluje
uvClen spada med sisteme, ki so prilagojeni za učinkovito, hitro in ekonomično uporabo za odstranitev škodljivih mikroorganizmov v poslovnih in stanovanjskih prostorih.

UV-C dezinfekcija s pomočjo ultravijolične (UV-C) kratkovalovne svetlobe mikroorganizme onesposobi, tako da uniči njihov DNK.

Na specifičnih valovnih dolžinah postane UV svetloba mutagen za bakterije, viruse in druge mikroorganizme. Posebno pri valovnih dolžinah okoli 250 nm do 270 nm, UV svetloba prekinja molekulske vezi znotraj DNK in s tem doseže DNK uničenje.

prikaz unicevalnega ucinka UV-C sevanja

Prikaz uničevalnega učinka UV-C sevanja

Uporaba direktnega UV-C sevanja je najučinkovitejši del v  procesu dezinfekcije. uvClean dezinfekcijska tehnologija s pomočjo visokozmogljivih ultravijoličnih germicidnih sijalk proizvaja intenzivno ultravijolično svetlobo z valovno dolžino 254 nm, ki predstavlja idealno valovno dolžino za uničenje mikroorganizmov.

Pri delovanju DNK v mikroorganizmu absorbira UV-C sevanje, ki pusti trajne in nepopravljive poškodbe na mikroorganizmu in ga s tem uniči oz. onemogoči reproduciranje. Prav zaradi tega UV-C tehnologija učinkovito odstrani večino bakterij, virusov in bakterijskih spor.

valovna dolžina UV-C germicidnih sijalk

Valovna dolžina UV-C germicidnih sijalk je 253,7nm

Prostori dezinficirani z uvClean tehnologijo pomagajo ohranjati zdravo okolje primerno za kvalitetno delo in bivanje. Z razgradnjo DNK mikroorganizmov omogočimo dodatno zaščito v tveganih okoljih ali območjih, ki jih sicer z ročnimi postopki čiščenja ne moremo zadostno očistiti. Tako dezinfekcija z UV-C svetlobo bistveno zmanjša okuženost okolja in zaščiti uporabnike prostorov pred škodljivimi virusi in bakterijami.

Uniči več kot

99%

virusov in bakterij!